Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Als je kind voor het eerst op zomerkamp of jeugdkamp gaat is dit waarschijnlijk een enorme mijlpaal voor veel ouders, die aan de ene kant wordt gekenmerkt door opwinding en aan de andere kant misschien wel angst. En hoewel je op kamp zeker nieuwe vrienden en plezier gaat maken, ben je soms ook op jezelf aangewezen of een onderdeel van een groep. Hieronder staan een aantal tips die je als ouder kan doen om je kind klaar te maken voor zijn/haar eerste zomerkamp.

Een van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen om je kind goed voor te bereiden op deze aspecten is om met je kind te praten voordat hij op kamp gaat. Het is zelfs beter om af en toe wat korte gesprekken te voeren in plaats van één lang gesprek, aangezien kinderen dit vaak beter op pakken.
Een andere manier om dit soort gesprekken met kinderen te voeren, is wanneer het deel uitmaakt van een meer algemeen gesprek. Bijvoorbeeld aan de eettafel of tijdens een autoritje naar de supermarkt. Hieronder staan enkele voorbeelden van gesprekspunten die kunnen bijdragen aan de emotionele voorbereiding voor hun grote avontuur:

Vrienden maken
 op zomer- of jeugdkamp

Als je op kamp gaat, ontmoet je nieuwe vrienden. Als je kind verlegen is, dan kun je jouw kind leren om goed naar anderen te luisteren. Bedenk ook dat niet iedereen op jouw slaapzaal, stapelbed of een groep een vriend moet zijn. En je hoeft ook niet met alle kindjes vrienden te worden. Zolang je anderen maar met respect behandelt en anderen dat met jou doen. Dan zijn één of twee vrienden in het kamp prima. Als je er meer hebt, dan is dat geweldig!

Activiteiten
 op kampen

Er zijn veel spannende dingen te doen op het jeugdkamp, veel hiervan heb je misschien nooit eerder geprobeerd. Als jouw kind last heeft van heimwee of bezorgd is over het feit dat hij heimwee heeft, herinner hem over de opwinding van het naar het kamp gaan: “Denk aan het moment toen je voor het eerst had besloten om op kamp te gaan, wat maakte je toen zo blij?” Indien je bang bent dat heimwee echt een issue gaat worden, lees dan dit artikel over jeugdkamp en heimwee.
Het kan ook zijn dat er minder leuke activiteiten tussen zitten of dat jou kind in sommige activiteiten veel beter of slechter is dan anderen. Dat is helemaal niet raar. Zorg ervoor dat je kind bereid is om alles te proberen, dan komt de rest vanzelf.

Samenwerken
 met andere kinderen op zomerkampen

Net als elke andere kampbezoeker maakt je kind  deel uit van een slaaphut of een andere bepaalde groep. Vertel je kind dat hij moet leren om samen te werken, dat maakt het kamp een stuk leuker en de omgang met andere kinderen gemakkelijker. De meeste kinderen zullen elkaar helpen als je vriendelijk en  behulpzaam bent.
Laat je kind zichzelf de tijd gunnen. Voor iedere bezoeker geldt dat alles op het kamp nieuw is – de kinderen, de activiteiten, de routines, een ander bed enzovoort. Het duurt soms een paar dagen om te wennen, dus geduld is een schone zaak. De meeste tijd maken de kinderen zoveel plezier, dat ze helemaal niet aan al deze veranderingen hoeven te denken. Tegen de tijd dat jouw kind er wel aan denkt, gaat deze al bijna weer naar huis en zal hij/zij daar alle dingen van het kamp missen!

Corvee op jeugd- of zomerkamp

Kamp is leuk, maar er wordt ook om de hulp van de kinderen gevraagd. Corvee maakt deel uit van het kamp. Je doet het elke dag samen met jouw groep. Hierbij speelt het aspect samenwerken en elkaar helpen weer een belangrijke rol.
Verkrijgen van hulp
Iedereen heeft goede dagen en minder goede dagen. Als een kind een probleem heeft, dan is de begeleider er om je te helpen! Vertel je kind niet te lang te wachten om de leiding te vertellen als hij/zij bijvoorbeeld boos is over iets. Immers, als de begeleider niet weet wat er mogelijk dwars zit, dan kan het kind immers ook niet helpen. Wees eerlijk en vraag hulp als je dat nodig hebt.

Positief zijn
 op kamp

Het is goed te focussen op wat je kind goed kan. Maar leg ook de nadruk op andere positieve kwaliteiten, zoals wat betekent het om een goede vriend te zijn of wanneer vinden andere kinderen het leuk om jou te leren kennen.
Kinderen helpen bepalen waar hun sterke punten liggen, kan hen ook doen helpen bij het incasseren van een tegenslag – een van die onvermijdelijke gebeurtenissen waar alle kinderen van tijd tot tijd mee te maken krijgen.
Praten met je kind over dit soort problemen is een goede manier om een steun te zijn en je kind maakt zich klaar om deze belangrijke stap op weg naar zijn volwassenheid.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.